Skjul menu 150% 200%

Værd at vide

Senest opdateret af Alice Raunsbæk d. 5 Jan 2018 kl. 07:56:11

Bemærk at erfaringerne fra denne side stammer fra sculpto (original) og der siden er lanceret en sculpto+

Sculpto har også selv lavet en guide, hvor de svarer på mange spørgsmål, se den her: https://sculpto.dk/3d-guide-2/

Terminologi

Bed Leveling = Når Sculpto kører op og ned imens pladen drejer for at få den korrekte gennemsnitlige afstand til pladen.
Support = Understøttelse af emnet med kolonner af filament, der efterfølgende skal fjernes.
Raft = Det der printes direkte på print-pladen, som emnet printes oven på.

Placering

Sculpto vil gerne stå et sted med konstant temperatur, uden træk og gerne en temperatur over 20°C (gerne 23-25°C).

Plads behov

Hvis Sculpto skal kunne køre helt til toppen uden at støde på skal der være 42 cm tilgængeligt i højden. Optimal plads omkring printeren er 30 cm i dybten og 50 cm i bredten, for også at have plads til en filament holder.

Opbevaring

Jeg har en BILLY reol fra IKEA med vitrine låger (altså glas i, så jeg kan kigge ind). Hylderne er 26,5 cm dybe, og den kan lige stå der. Jeg vil anbefale et sted med minimum 30 cm i dybten. Med filamentholderen stående ved siden af kan det tvinges ned på en brede på 45 cm, men jeg vil nok anbefale 50 cm, for at have en smule plads at arbejde på.
Temperaturen i vitrineskabet stiger fra de normale 23°C til omkring 35°C, når printet er igang. Jo længere den printer uden skabet bliver åbnet jo længere sniger temperaturen sig op.

Andre ejere har valgt at købe en stor klar opbevarings kasse, som de placerer på hovedet hen over printer og filamentholder, for på den måde at undgå træk mv.

Filament

Sculpto bruger PLA filament og det anbefales i vejledningen at holde sig til det Sculpto sælger på deres hjemmeside.

Alt filament er dog ikke skabt lige! Noget er lidt hårdere og andet lidt blødere. Jo tykkere/mere solidt printet er, jo mindre bemærker du denne fleksibilitet.

De normale fuld-farvede er en lille smule fleksible. Hvis du f.eks. printer et tyndt rør kan det give sig en god del.

Glas-farverne er væsentligt hårdere (og er vidst ikke længere tilgængelige). Dette betyder at de er glimrende til robuste ting, men det betyder også at de er mindre vandtætte (da lagene øjensynlig ikke smelter helt lige så godt sammen). Det har dog også den effekt at det er noget nær umuligt at få et glas print til at slippe raft! Min anbefaling er derfor at du kun bruger glas-farverne hvis du kan acceptere at raft bliver siddende på printet! (undtagelsen er hvis det kun er en meget lille del af emnet, der rør raft – i givet fald kan raft klippes af med en skævbider)

Der er også nogle farver midt imellem. Så vidt jeg er bekendt er det den “mørke grønne” og den “mørke blå”, de er begge en anelse gennemsigtige, men er til at pille af. De er samtidig mindre fleksible end de normale fuld-farver.

Print

Fodfæste (at sidde fast på pladen)

Z-kalibrering (afstand fra pladen)

For at sikre at printet bliver sidende på print pladen er det vigtigt at det første lag kommer til at have god kontakt til pladen. For at sikre dette skal du lave Z-kalibrering. Se nederst på https://sculpto.dk/3d-guide-2/ for vejledning.

Lige vs. skrå plade

Nogle har oplevet at kalibreringen varierer meget, som i forskellige steder på pladen.

Når du er igang med Z-kalibreringen kan du evt. dreje pladen rundt og checke hvordan kalibreringen passer hele pladen rundt.
Hvis der er meget forskel kan det være værd at prøve at tage pladen af og dreje den en tredjedel og checke igen (og hvis det ikke virker, så yderligere en tredjedel).
Hvis det løser problemet er anbefalingen at markere en af magneterne og en af magnet hullerne og efterfølgende sørge for altid at vende pladen den samme vej.

Hvis din plade har meget forskellig afstand til print hovedet uanset om du har prøvet at rotere den en tredjedel (eller to) må du vælge hvilket sted på pladen du kalibrerer til og sørge for at pladen fysisk er drejet til samme sted hver gang, inden du sætter et print igang.
Bemærk at pladen skal være roteret en kvart omgang med uret, når du printer i forhold til når du kalibrerer.

Lim

Nogle har haft god success med at bruge en limstift på pladen for at sikre sig imod at printet giver slip i utide. Andre har købet en buildtak plade til at ligge over.

Bemærk at siden lanceringen af sculpto+ har den fleksible print plade haft buildtak belægning.

Support (understøttelse)

Support er et spørgsmål om hvorvidt noget af emnet stikker så langt ud i forhold til laget før, at det skal understøttes, for at blive hvor det er meningen. Understøttelsen er et gitter, der printes under der hvor det ellers ville gå galt.
Forestil dig en figur af en person, der står med armene nede, men ikke helt ind til kroppen, så vil hænderne skulle printes ude midt i luften, og der bliver filamentet ikke hængende af sig selv.
Der kan også være situationer hvor det er et sted længere oppe i figuren, der vil gå noget galt. Det kunne være at vores figur har en pirat hat på og to af spidserne er over skuldrene. Spidserne af hatten har ikke noget at støtte på, når de printes og de er over en anden del af figuren.

Ingen: der laves ingen understøttelse noget sted
Delvis: der laves understøttelse på de dele der er direkte over printpladen (hænderne)
Fuld: der laves understøttelse på alle dele, der ikke kan printes ellers (hænderne og hatten)

Sliceren har en formel for hvornår noget skal at være understøttet, du vil derfor ikke opleve at der printes understøttelse, bare fordi du slår det til, hvis der ikke er behov for det.
Bemærk at du kommer til at skulle fjerne understøttelse gitteret efter print.

Styrke (udfyldelse procent)

Styrke er et udtryk for hvor meget der er inde i emnet. I skrivende stund tilbyder sculpto appen hverken mulighed for hul (0%) eller solid (100%). Overvejelserne i forbindelse med valget kan både være hvor meget filament der bruges, hvor let eller tungt emnet bliver samt den faktiske styrke, og om dette påvirker brugen af emnet.

Svag: 10%
Normal: 16%
Stærk: 50%

Kvalitet (lag tykkelse)

Kvalitet er et udtryk for hvor pænt printet kommer til at se ud. Jo tyndere lag, jo svære er det at se lagene og jo pænere ser printet ud. Fordi lagene er tyndere tager det også længere tid at printe. Det er derfor altid værd at overveje hvad printet skal bruges til, når du vælger kvaliteten.

Hurtig: 0,35 mm lag.
Normal: 0,25 mm lag.
Fin: 0,15 mm lag.

Separation (skild print og plade)

Når printet er færdig skal printet af pladen og raft skilles fra emnet. Her er det vigtigt at starte med at bøje print pladen – den er lavet til det, og det er den nemmeste måde at få printet af på.

Raft vil ikke af pladen

Hvis dette ikke er nok til at få raft (og emnet) fri fra print pladen, så har du måske en lidt for stram z-kalibrering, men den skal nok komme af.
Find en hobby kniv frem og kør den parallelt med pladen imellem plade og raft. Følg gerne retningen af trådene i det nederste lag af raft. Kniven skulle gerne følge ruten med mindst modstand, og det skulle gerne være imellem pladen og raft.

Rester på pladen

Det er en fordel hvis der ikke er filament tilbage på pladen, men et tyndt lag bør ikke gøre nogen stor forskel og vil gradvis komme med af, når efterfølgende print ligger sig oven på.

Efterbehandling

Når du nu har fået printet af pladen, når nu skal emnet bare checkes efter.

Raft

Hvis alt går perfekt er raft lige til at pille af emnet. Hvis ikke, skal du have gang i hobby kniven igen og skære raft af emnet. Her er det en fordel at skære i samme retning som trådene øverste lag af raft.

Support

Hvis du har printet med support skal dette også tages af, nogle gange kan det let fjernes og andre gange skal du have fat i en skævbider, en saks eller en kniv.

Udglatning

Inden du begynder på udglatning er det en fordel at have fjernet så meget så muligt af det ekstra filament, der alligevel ikke skal være der. Dette inkluderer rester af raft, support og tynde tråde. Brug skævbider, saks og hobbykniv som du finder det bedst.

Varme

OBS: Du skal ikke forvente at fjerne synligheden af lagene ved hjælp af varme.

Varme kan løse de fleste problemer, så grib en lighter, evt. en af dem med lang hals, så du ikke behøver at have fingrene lige op af.
Kør flammen forbi de områder, der skal udglattes, men hold ikke flammen stille det samme sted for længe!
Når varmen fra lighterens flammen kommer tæt på tynde tråde og små udposninger vil de smelte og forsøge at bliver mere runde, dvs. du kan få små filament samlinger, som du skal over med kniven igen.

Kemi

PLA filament kan ikke gøre brug af de kemiske udglatningsmetoder som olie-baseret filament kan. Dvs. at udglatning med acetone dampe og tilsvarende ikke virker.

Slibning

Du kan slibe emnet, hvilket også kan fjerne synligheden af lagene, men det kræver tid og tålmodighed, og måske noget tilpasset værktøj.

Modeller

Der findes mange steder på nettet med STL filer, som kan printes. Thingiverse er blot én i mængden. Siden her: https://all3dp.com/1/free-stl-files-3d-printer-models-3d-print-files-stl-download/ indeholder links til 32 andre sider.

Alice Raunsbæk© Copyright 2024 - Powered by Frog CMS - Kontakt

Nyheder

Intet nyt under solen

Senest opdateret af Alice Raunsbæk d. 30 Jan 2023 kl. 09:59:24

Det bliver løbende tilføjet opskrifter.

Spil er en ny sektion, hvor reglerne for nogle af familiens spil vil blive lagt ind (når nu engang jeg når til det).

Sitemap