Skjul menu 150% 200%

Centrum

Senest opdateret af Alice Raunsbæk d. 23 Jan 2017 kl. 21:10:39
Centrum af print pladen på Sculpto 3D printeren kan give udfordringer og nogle gange skal placeringen af centrum overvejes nøje

Bemærk at oplevelserne med print på centrum er forskellige fra printer til printer. Det kan være at din har problemer, det kan også være at den har det fint.

Symptomer ved print over centrum

Bemærk at raft (de tre lag, der holder dit emne fast til pladen) typisk printer korrekt og uden fejl over centrum. Problemer observeres normalt først når print af selve emnet påbegyndes.

Når printet dækker centrum af pladen ses nogle gange følgende:

Nogle oplever også problemer med print ‘tæt på centrum’. Du kan teste om dine udfordringer med centrum skyldes din Y-akse ved at bruge denne Ytest, lavet af Sculpto.

Bemærk også at det for nogle er forskelligt fra STL til STL og har upload til upload, da sliceren godt kan vælge forskellige løsninger. Hvis du printer et emne direkte fra Sculpto Appen kan du dog være temmelig sikker på at resultatet bliver ens hver gang, da disse emner er pre-sliced.

Fjern print fra centrum

For at kunne placere noget eller undgå at placere noget på centrum må vi først forstå hvordan ting placeres på printpladen.

Placering af emner på printpladen (januar 2017)

Jeg bliver nødt til at forklare dette ud fra visningen i Tinkercad (det er online og gratis at bruge).

Hvis du placerer en cirkel i størrelsen 190×190mm, så udgør denne printområdet. Når teksten ‘Workplane’ vises nederst til venstre så vil dit emne blive placeret længst muligt til højre.

Når jeg siger dit emne, så er det vigtigt at forstå at størrelser på Sculpto er cirkler. Dvs. at din emne skal stå (centreret) på en cirkel og denne cirkel placeres til højre.

Visualisering af placering i Tinkercad

Jeg har lavet en model, som kan hjælpe med placeringen: Sculpto Centering Helper

For at ændre placeringen af dit emne vil jeg anbefale at importere det i Tinkercad og laver en cirkel/cylinder (lige lang begge retninger), der lige nøjagtig indeholder dit emne. Brug Align-værktøjet (genvej: L) til at sikre dig at dit emne er centreret på cirklen.
Når du har justeret størrelsen af cirklen så dit emne kun lige passer i den og emnet er centreret på cirklen grupperer du dit print med cirklen (genvej: Ctrl+G).
Placer derefter dit emne og cirklen på modellen jeg har linket her over (den kan også importeres). Brug Align-værktøjet (genvej: L) til at sikre at de to objekter er centreret top til bund og højrestillet.

Stangen i midten af modellen bør nu angive hvor centrum af printpladen vil være.

Rotation

For nogle emner er det nok at dreje emnet, for at få det væk fra centrum. Dette gør du ved at rotere gruppen med dit emne og cylinderen.
Hvis rotering er nok fjerner du centrerings-modellen, opløser gruppen med dit emne og cylinderen (genvej: Ctrl+Shift+G) og slet cylinderen.
Når der kun er emnet tilbage eksporterer du til en ny STL, som du kan uploade via din browser eller appen på din telefon/tablet.

Flyt emnet

Nogle gange er rotation ikke nok. I dette tilfælde kan du ‘flytte’ emnet ved at placere flere emner sammen. Det kan f.eks. være en ‘Box’ på 1×1×1mm (her efter flyttekasse) placeret et stykke fra emnet.
For at verificere placeringen af din flyttekasse grupperes alle flyttekasser med dit emne og øvelsen med cylinderen og centreringsmodellen gentages.

Hul i det

Andre gange er emnet simpelt hen for stort. Overvej om det vil være acceptabelt at placere et hul på centrum. Jeg har ikke eksperimenteret med ‘mindst mulige hul’, men min erfaring er at en cylinder på 20×20mm (standardstørrelsen) placeret på centrum løser alle mine kvaler.

Del det op

Hvis det ikke er muligt at rotere, flytte eller hulle dig vej ud af det, så må du dele dit print op.

Alice Raunsbæk© Copyright 2024 - Powered by Frog CMS - Kontakt

Nyheder

Intet nyt under solen

Senest opdateret af Alice Raunsbæk d. 30 Jan 2023 kl. 09:59:24

Det bliver løbende tilføjet opskrifter.

Spil er en ny sektion, hvor reglerne for nogle af familiens spil vil blive lagt ind (når nu engang jeg når til det).

Sitemap