Skjul menu 150% 200%

Forskydning

Senest opdateret af Alice Raunsbæk d. 23 Jan 2017 kl. 21:10:39

Forskydning er når printhoved/printarm i løbet af printet skifter placering i forhold til udgangspunktet

Det kan ske en enkelt gang på printet, eller det kan ske flere gange i løbet af et print. Ét er dog sikkert; du får ikke det resultat du havde forventet.

I slemme tilfælde forskydes så meget at der ikke længere printes ovenpå det underliggende lag og der kommer en ordentlig gang spagetti-kludder.

Hvorfor sker forskydninger?

Helt simpel, så sker det når hot end (printhoved) støder på noget. Dette ‘flytter’ hot end i forhold til der hvor den burde være. Der er ikke nogen detektion af denne ændring, hvorfor print fortsætter.

Hvad støder hot end på?

Hvis du ikke har nogen der går og skubber til din printer (nok ikke så sandsynligt) er det selve printet der stødes på.
Da der printes et lag af gangen bør dette ikke ske i en perfekt verden.

Når hot end kan komme til at støde på noget, der allerede er printet er det fordi det plastik, der er printet ikke er blevet ‘nede’ på sit eget lag, men er ‘krøllet’ op af.

Bemærk at hot end typisk ikke bliver slået ud af kurs af et enkelt lag, der krøller lidt. Det er når laget efter kommer på og også krøller op at der opstår problemer.

Hvorfor krøller plastiken?

Lige som jernbaneskinnerne så fylder plastik forskelligt afhængig af om det er varmt eller koldt. Det fylder en anelse mere, når det er varmt, og lidt mindre, når det er koldt.

Du har måske bemærket at der er en blæser, der køler plastiken ned, efterhånden som det bliver printet. Den blæser skulle gerne få plastiken langt nok ned i temperatur til at det ikke efterfølgende krøller op. Det er nok i langt de fleste tilfælde.

Hvis Sculpto står et sted med træk (med enten varme eller kulde) eller i kolde omgivelser kan plastiken opføre sig anderledes end forventet og komme til at krølle.

Hvad kan jeg gøre for at undgå krøl?

Flyt printeren

Flyt printeren et sted hen hvor den ikke står i en kuldebro eller i træk. Nogle i Sculpto klubben lyder til at have haft success med at sætte en papkasse over printeren, når den kører. Jeg har min stående i et vitrineskab, så jeg kan lukke døren til den (dette kan, i mit skab, bringe temperaturen op omkring 28°C ved kontinuerlig print).

Understøttelse

Oftest opstår krøl fordi, der ikke er noget for laget at sidde fast på i det underliggende lag. Hvis det igangværende lag går en stykke udenfor det underliggende kan en bane begynde at bue op af. Hvis for stort/langt et stykke stikker ud vil printet i stedet vende ned af på grund af vægten af striben selv.

Overvej om der mangler understøttelse i dit print. Du kan evt. vælge en anden mængde af support på dit emne (ved egne STL-filer).

Stå vagt (workaround)

Hvis du har set et print fejle flere gange samme sted kan du også vælge at stå vagt med en fladkærvet skruetrækker og trykke det ned, som hot end støder på.

Lyt efter ‘pling’ lyden, der indikerer at hot end har krydset noget, der er lidt for højt og tryk så let ned med den flade side af skruetrækkeren på det hot end gik på.

Alice Raunsbæk© Copyright 2024 - Powered by Frog CMS - Kontakt

Nyheder

Intet nyt under solen

Senest opdateret af Alice Raunsbæk d. 30 Jan 2023 kl. 09:59:24

Det bliver løbende tilføjet opskrifter.

Spil er en ny sektion, hvor reglerne for nogle af familiens spil vil blive lagt ind (når nu engang jeg når til det).

Sitemap